07/09/2012: GRAPPA receives NWO grant for the training of young researchers

The GRAPPA Institute has received EUR 800,000 from the Dutch Organization for Scientific Research (NWO) for the training of young researchers. The GRAPPA graduate school aims to nurture young scientific talent with a strong teaching and research program in the fields of Astroparticle Physics and String Theory.

Below, the full NWO announcement (in dutch)

Ruim tien miljoen voor ontwikkeling jong toptalent

6 september 2012

Dertien onderzoeksscholen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elk 800.000 euro voor het opleiden van jonge onderzoekers. De onderzoeksscholen bieden ruimte aan beginnende talentvolle onderzoekers om hun eigen ideeën te ontwikkelen. Met de financiële impuls kunnen de scholen vier promovendi aanstellen. De financiering is onderdeel van het Graduate Programme van NWO en bevordert de ontwikkeling van de Nederlandse promovendi-opleidingen.

Binnen het Graduate Programme van NWO kunnen lokale en landelijke onderzoeksscholen en Graduate Schools financiering aanvragen. In totaal hebben 28 scholen een subsidie aangevraagd. Daarvan ontvangen nu dertien scholen een bedrag van 800.000 euro voor de aanstelling van vier promovendi. Dankzij de subsidie kunnen de Graduate Schools een sterk onderwijs- en onderzoeksprogramma opzetten voor de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent.

De onderzoekscholen die financiering ontvangen zijn:

• Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) – RUG
  • Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek – UU
  • Debye Institute for Nanomaterials Science – UU
  • Erasmus MC, Medical Genetics – EUR
  • Gravitation and AstroParticle Physics Amsterdam (GRAPPA) – UvA
  • Groningen Graduate School of Science: Synthetic Biology – RUG
  • Graduate School of Geosciences – UU
  • Graduate School of Life Sciences: Infection and Immunity – UU
  • Holland Research School on Molecular Chemistry (HRSMC) – VU, UvA, UL
  • Landelijke Onderzoekschool Taalkunde (LOT) – UvA, VU, RU, UvT, RUG
  • Nederlands Instituut voor Onderzoek naar Katalyse (NIOK) – UU, TUE, UL, UT
  • Netherlands Research School of Chemical Biology (NRSCB) – UL, RU, RUG, TUE
  • Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS) – WUR

Vrijheid voor startende onderzoekers

Graduate Schools richten zich op talentvolle studenten met interesse in een academische carrière. Zij kunnen tijdens hun masterstudie op de onderzoeksscholen kennis maken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van onderwijs en onderzoek onder één dak heeft voor zowel studenten als voor de Graduate Schools voordelen. De promovendi krijgen meer keuzevrijheid bij de invulling van hun onderzoek en de keuze van de promotor. De Graduate Schools hebben het voordeel dat zij de meest talentvolle studenten kunnen aantrekken en daaruit de onderzoekers met de meeste potentie kunnen selecteren voor een promotieplaats.

De excellente onderwijs- en onderzoeksomgevingen zijn ontwikkeld naar voorbeeld van de meest succesvolle initiatieven wereldwijd. De Graduate Schools maken onderdeel uit van een of meerdere universiteiten en/of instituten.

Toekomst

Het Graduate Programme is ontwikkeld door NWO op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit is de vierde toekenningsronde. In totaal hebben nu 51 scholen financiering ontvangen. Voor 2013 wordt opnieuw een ronde van het Graduate Programme voorzien.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.